Platforma: PS4, PC

Ime igre: Assault Suit Leynos

Izdavač: Rising Star Games

Tekst: Darko Prskalo (darkado)

Žanr: 2D Shooter

 

Prezenter:

Sledeća igra je i bukvalno i preneseno „Blast from the past“. Uživajte u našoj recenziji remastera Assault Suit Leynos.

Off:

Godine 1990.-e igra pod ne baš zvučnim imenom, „Target Earth“ , izašla je za Segu Genesis, američku verziju Sega Mega Drive-a. Igra nikad nije izašla u Evropi, ali je u poslednjih par godina postala poznata kao sleeper hit u retro zajednici. Sam serijal je praktično potpuno zaboravljen na zapadu osim jednog jedinog prequela koji je izasao pod nepovezanim imenom Cybernator. Dvadeset i sedam godina kasnije, Rising Star Games nam donosi remake Target Earth-a sa originalnim imenom, Assault Suit Leynos.

Kada prvi put ubacite disk i pokrenete igru dočekaće vas animirani intro prilično retro izgleda sa tekstom koji će vam otkriti zašto pucate i uništavate sve na ekranu u ovoj igri. Za jedan old-school shooter ova igra ima prilično komplikovanu i zanimljivu priču. U vreme kada je originalno nastala, nije bio običaj da shooteri imaju ikakvu priču ili čak iako je imaju, nije bio običaj da priča ima ikakvog smisla. Ukratko, smisao je bio razneti sve što se pomera jer je zabavno.

Da se vratimo na samu priču, ljudi su počeli da eksploatišu svemir za resurse i džentlmenskim dogovorom je rešeno da niko ne sme da ima monopol na svemirske resurse. Naravno, to nije moglo da potraje i počeo je Četvrti Svetski Rat. Iako nuklerna oružja nisu korišćena, sama Zemlja je gotovo potpuno uništena i rudari i kolonisti koji su ostali u svemiru su zaboravljeni daleko od svoje rodne planete. Zemlja se oporavlja polako i posle mnogo godina, u dalekoj budućnosti, 2021.-e godine vanzemaljci napadaju Rudarsku koloniju na Jupiterovom mesecu Ganimedu. Igra počinje tako što vi u svom mech odelu branite tu koloniju. Priča zatim postaje daleko komplikovanija i interesantnija, ali nećemo vam otkrivati previše, najbolje je, da se sami iznenadite.

Glavni meni je krajnje jednostavan, sa samo dve opcije – Start i Option. Start vas baca direktno u bitku na Ganimedu dok u opcijama ima dosta toga zanimljivog. Tu je čak i mogucnost da igrate originalnu igru sa novom remasterizovanom grafikom. Možete takođe da igrate samo jednu misiju vežbe radi i da birate između tri nivoa težine, easy, normal i hard. Tu su naravno i tutorijal, podešavanja zvuka i slike i još nešto vrlo zanimljivo – cheatovi i sitne izmene igre koje otključavate tako što skupljate poene dok igrate samu igru. Neki značajno utiču na igru, a neki su tu samo da bi vaš komandant ako uključite tu opciju od sada nositi naočare za sunce.

Prezenter:

Sada kada znamo istoriju i priču ove igre, hajde da vidimo kako izgleda remaster.

Off:

Grafika je napredovala koracima od nekoliko svetlosnih godina od vremena kad je ova igra prvobitno izašla i to se primeti istog sekunda kada počne prva od osam misija. Sprajtovi vašeg mecha, vaših saveznika i neprijatelja su neverovatno detaljni, pozadine su prelepe a vizuelni efekti odlični. Vizuelno, igra izgleda kao da igrate neki mech anime. Bossovi i svemirski brodovi su posebna priča, sprajtovi nezamislivih razmera savšeno  dočaravaju to da ste usred rata. Deluje kao da su developeri konačno na modernom hardveru uspeli da prenesu svoju viziju na ekran.

Zvuk je solidan, muzika savršeno odgovara atmosferi, nije ništa spektakularno, ali ima odličan retro šmek. Za one koj paki žele da budu potpuno retro, postoji opcija da se ceo zvuk prebaci u retro mod. Nije ogromna razlika, ali je svakako zanimljiva opcija.

Kao što smo već rekli, igra ima samo osam misija. Možda zvuči malo, ali pošto je u pitanju igra starog kova, čak i na easy nivou težine će vam trebati par sati da je završite. Treba i napomenuti da kada steknete veštinu da efikasno kontrolišete vašeg mecha i istrebljujete neprijateljske horde, možete završiti svih osam misija za malo više od jednog sata. Igra ima tu specifičnost koju smo viđali u starim igrama i koju je opet popularizovao Dark Souls serijal, gubiti je zanimljivo. Posebno jer je osećaj kada konaćno pebedite nekog od džinovskih bossova u ovoj igri više nego odličan.

E sada dolazimo do onog najbitnijeg i u ovom slučaju najzanimljivijeg dela svih igara, gameplaya. Kontrole su pomalo čudne jer levom analognom palicom kontrolišete svog mecha, a ujedno i nišanite, srećom, pritiskom na dugme L1 zakjučavate položaj vašeg oružja i kada ovladate ovim nećete imati većih problema sa kontrolama. Tu su još dugmad za skok i menjanje oružja, kao i dugme za metalni štit. Kad smo kod štita, tu dolazimo do možda i najzanimljivijeg aspekta gameplaya – strategije. Zvuci cudno, ali da – u igri gde je često ceo ekran prekriven mecima koje su vaši neprijatelji ispalili postoji i  strategija. Ona se ogleda u tome što sami birate kojih šest predmeta nosite na vašem mechu. Da li ćete poneti dodatne oklope, metalni štit da odbijate metke, oružja ili jet pack za lakše letenje po svemiru –  izbor je samo na vama. Tako, na primer, možete da ponesete pet oklopa i jedno oružje ili čak šest različitih oružja ako ste dovoljno hrabri pošto je u ovoj igri oklop kao jedan život u starim igrama. Naravno, što više igrate, i što bolje igrate, otključaćete više oružja i predmeta koji će vam pomoći da porazite gnusnog neprijatelja celog čovečanstva. Health bar ne postoji kao takav nego se štit vašeg mecha prazni i kada se isprazni potpuno, gubite jedan oklop tj. život. Štit se i regeneriše tako da je tu i deo strategije da znate kada je dobro da se nakratko taktički povučete. Gameplay je najbolji aspekt ove igre, što govori dosta o njegovom kvalitetu, jer igra zaista dobro i izgleda.

Prezenter:

Momci iz Rising Star Gamesa su odradili sjajan posao. Assault Suit Leynos izgleda fenomenalno, zvuči dobro i pruža par sati lepe zabave. Svi koji žele da se malo namuče u svetu checkpoint gaminga bi trebali da probaju ovu igru.