Tačno 30. avgusta 2017. godine bilo je 30 godina od izlaska prve Street Fighter igre koja se pojavila na automatima a kasnije i desetinama kućnih igračkih sistema. Capcom ovaj veliki jubilej planira da obeleži ali tek u narednoj godini kad će se pojaviti epska kolekcija pod nazivom Street Fighter 30th Anniversary Collection.

Kako se najavljuje, u ovom izdanju biće čak 12 Street Fightera igara, počevši od originala pa do poslednje edicije Street Fightera III. Ti naslovi su:

Street Fighter
Street Fighter 2
Street Fighter 2: Champion Edition
Street Fighter 2: Hyper Fighting
Super Street Fighter 2
Super Street Fighter 2: Turbo
Street Fighter Alpha
Street Fighter Alpha 2
Street Fighter Alpha 3
Street Fighter 3
Street Fighter 3: 2nd Impact
Street Fighter 3: Third Strike

Analizirajući ovaj spisak, treba reći da su se na njemu našle praktično sve zvanične dvodimenzionalne verzije igre ne računajući jedino opskurni Street Fighter Alpha 2 Gold. Mnogi od ovih naslova takođe imaju više muzejsku nego igračku vrednost. Originalni Street Fighter baš i nije sjajna igra a od čak pet verzija Street Fightara 2, sve što vam treba je Super Street Fighter 2: Turbo. Street Fighter Alpha igre su dobre svaka za sebe (s tim što su novije i kvalitetnije) a od Street Fightera 3, najbolje je završno poglavlje, Third Strike.

Interesantno je da će četiri igre podržavati onlajn (Street Fighter 2: Hyper Fighting, Super Street Fighter 2: Turbo, Street Fighter Alpha 3 i Street Fighter III: Third Strike”) a svi naslovi dozvoljavaju i snimanje pozicije. U okviru kompilacije je i muzej sa biografijama likova, crtežima, zanimljivostima o serijalu a tu je i muzički plejer. Pogledajte trejler a mi još samo napominjemo da se igra pojavljuje tokom maja 2018. godine!