Platforma: PC, Playstation 4, Playstation Vita

Ime igre: Cladun Returns: This is Sengoku!

Izdavač: Nippon Ichi Software Inc.

Tekst: Darko Prskalo (darkado)

Žanr: Akcioni RPG

U poslednje vreme viđamo sve više retro inspirisanih igara. Ovaj put smo za vas spremili jedan akcioni rpg, Cladun Returns: This is Sengoku!

Ako nikada niste čuli za Cladun serijal, ne brinite, to nije ništa čudno. Cladun: This is an RPG, prva igra u serijalu se pojavila ekskluzivno za Sonyjev prvi handheld, PSP, i to na samom zalasku te konzole. Nastavak Cladun X2 se pojavio i na PC-u ali sada već, u svetu video igara, davne 2011.-e godine. Šest godina kasnije, serijal se vraća sa novim nastavkom koji za temu ima samuraje i drevni Japan i to za Playstation 4, Vitu i PC.

Cladun na prvi pogled dosta liči na stare akcione RPG-ove. Igrač vodi svog lika kroz tamnice prepune čudovišta, zamki i svetlucavog plena. Ponekad će se pojaviti i poneka zagonetka, ali se uglavnom svode na pritiskanje prekidača ili ubijanje nekog određenog protivnika.  Akcenat je doduše uglavnom na istrebljivanju svega što vam se nađe na putu.

Ovakve tamnice su opšteprisutne u ovom žanru od samih početaka igračke industrije. RPG-ovi uglavnom nagrađuju strpljenje i metodični prilaz tamnicama. Mnogi to i naglašavaju time što su borbe u njima potezne. Jednostavno traže da pažljivo razmislite o svakom sledećem potezu. Nippon Ichi Software je rekao da je to lepo, ali da su odlučili da urade nešto potpuno drugačije. U Cladun Returns trčite, skačete i uklizavate u punoj brzini pored zamki i neprijatelja i igra vas čak i nagrađuje za brzinu, a beleži i vaša najbrža vremena za svaku tamnicu.

Jedna od najoriginalnijih stvari u celom serijalu su magični krugovi koji su prisutni i u Cladun Returns. Vi kao igrač izaberete jednog od vaših likova da bude gospodar, a ostale poslažete kao njegove vazale. Vazali unapređuju gospodara i ponašaju se kao živi štit. Čudovišta mogu da povrede gospodara tek kad ubiju sve vazale. Verujte nam, čak je i komplikovanije nego što zvuči.

To je možda i najveći problem ove igre. Tutorijali su na samom početku igre, prerano čak, i objašnjavaju vam nešto što još niste ni videli tako da ih je jako teško razumeti kad se pojave. Igra ima pedeset tamnica podeljenih u deset poglavlja i jedini način da uspete da ih pređete je da eksperimentišete, mnogo.

Kada shvatite kako funkcioniše zaista duboka mehanika, Cladun Returns postaje jako zabavan i tera vas da konstantno smišljate nove i bolje kombinacije za magične krugove.

Kao što joj samo ime kaže, ova igra je smeštena u Sengoku period japanske istorije. Kroz igru ćete kao lutajuće duše sretati mnoge poznate ličnosti iz tog dela istorije drevnog Japana. Šteta je što uglavnom imaju samo po par linija dijaloga i ne igraju neku bitnu ulogu u priči.

Pedeset tamnica zvuči mnogo, ali zapravo nije. Većinu je moguće preći za manje od minuta. Nemojte da vas to obeshrabri, ova igra nikako nije kratka i ne nedostaje joj sadržaja. Za početak je tu još pedeset opcionih i težih tamnica kao i kvestovi za svaku tamnicu koji će vas prosto terati da ih igrate iznova i iznova, bez da vam ova igra postane monotona.

I sami neprijatelji čine igru svežom konstantno, iako nema baš previše različitih vrsta istih. Uglavnom ćete često sretati iste neprijatelje, samo u drugim bojama. Zvuči kao lenj dizajn, ali zapravo nije. Boja označava i obeležava slabosti i snage svakog neprijatelja. Zeleni neprijatelji jako udaraju, ledeno plavi su imuni na led itd. Pred kraj igre će vaš uspeh itekako zavisiti od toga da li ste naučili da razlikujete boje neprijatelja i da iskoristite njihove slabosti u vašu korist.

Tu su još i tamnice koje igra kreira nasumično. Ove tamnice su najbolji način da unapredite vašeg lika i sakupite dobru opremu i daleko su teže od ovih sto već pomenutih. Bez preterivanja, ovi nasumični nivoi i predmeti koje nalazite u njima prave toliku razliku da posle nekoliko njih možete neku od običnih tamnica koja vas je mučila da pređete za minut ili manje.

Tu je i kooperativni, a i kompetitivni multiplayer. Jedino je šteta što se jako kasno otključava pa nije moguće proći kroz celu igru sa prijateljima. U kooperativnom modu vam se otključavaju najteži bossovi i najteže tamnice, tamnice smrti, gde vam ni maksimiziran lik ne garantuje uspeh. Kompetitivni mod je jednostavniji. U njemu se takmičite protiv drugog igrača u tome ko će skupiti više zlata.

Iako je priča tanka, a prelepa tema uglavnom protraćena, povratak Cladun serijala nije nimalo loš. Nippon Ichi Software je napravio još jedan RPG gde su refleksi bitniji od svega, a  koji zapravo tek počinje kada se kratka priča završi.

Cladun Returns: This is Sengoku ima dovoljno sadržaja da ga igrate mesecima ako vas uvuče u svoj svet. Zaobiđite ga jedino ukoliko vam je priča najbitniji elemt igre.