Platforma: PC, Xbox One

Ime igre: Forza Horizon 3

Tekst: Vladimir Dolapčev

Žanr: Simulacija vožnje

Izdavač: Microsoft Studios

 

Forza Horizon serijal postavio je nove standarde za open world vožnje, a ovaj, treći deo bio je priilka da samo poveća prednost u odnosu na rivale.

Iako su mnogi bili skeptični, Majkrosoft je zaista počeo da ispunjava dato obećanje i nove nastavke svojih Xbox ekskluzivnih serijala paralelno izbacuje i za PC, odnosno bolje rečeno, Windows 10. Forza Horizon tako je konačno debitovao na računarima što nikoga ko voli vozačke simulacije nije moglo ostaviti ravnodušnim.

Dok nas je prva igra u serijalu vodila u Kolorado, a druga na sever Italije i jug Francuske, Playground Games ovog puta nas je preselio čak u Australiju. Ovaj kontinent odabran je zbog svoje raznolikosti pejzaža, pa mapa obuhvata plaže, guste šume, pustinje ali u urbane sredine. Naime, iako je u prethodnim igrama bilo naseobina, ovde je ubačen Surfers Paradajz kao jedan od najčuvenijih turističkih centara kontinenta. Površina po kojoj možete voziti ne samo da je raznovrsnija već je i dvostruko veća nego u prethodnom delu.

Kad je reč o priči, stvari su izvrnute naglavačke. Ovog puta igrač više nije puki učesnik festivala već i njegov organizator. Festivalske lokacije postavljaćete širom mape, a zatim ih možete i proširiti kad ispunite odgovarajuće kriterijume. Interesantno, na početku igre zaključan je najveći deo sadržaja, od radio stanica pa do onlajn multiplejera. Sve opcije ipak postaju dostupne već nakon prvih nekoliko sati igranja, kad dostignete traženi nivo iskustva. Ukoliko ste igrali prethodne delove serijala, primetićete da gejmplej funkcioniše na sličan način. Osim varijacija na temu klasičnih trka, veoma interesantni su i kaskaderski izazovi gde recimo treba ostvariti skok određene dužine ili možda napraviti što više štete za predviđeno vreme. Po običaju, kruna svega jesu šoukejs iventovi gde ćemo se između ostalog trkati protiv glisera ili dirižabla.  Naravno, uvek možete krstariti putevima pa i van njih, a igra se trudi da to i stimuliše. Pronalaženje tabli koje donese XP bonuse kao i novac je jedan deo priče, dok je  drugi potraga za olupinama retkih automobila koji će biti dovedeni u vozno stanje. Takođe, kao direktor festivala sad imate mogućnost da pravite i sopstvene trke i podelite ih sa ostatkom sveta. Skill points sistem iz prethodnika se vratio, ali u unapređenoj varijanti. U prethodniku, kada biste ih sve otključali, mogli ste u potpunosti da zaboravite na ovu funkciju, ali sada dobar deo skillova ima privremeno trajanje. Recimo, možete kupiti mogućnost da kupite start sa prve pozicije, ali to traje samo četiri trke.

Kad je reč o vozilima, njihov izbor bolji je neko ikad jer je u startu dostupno rekodnih 350 automobila.Među njima je sve, od fiće pa do brojnih modela ferarija, lamborginija ili bugatija. Ponuda je do sada obogaćena i kroz brojne DLC pakete, a jedan od njih prvi put je u serijal doneo i poršeove modele. Novina za Horizon serijal jeste što sada možemo modifikovati performanse vozila menjajući sve od pneumatika, menjača, oslanjanja pa do ubacivanja potpuno novog motora. Naravno, automobile i dalje možete farbati i iscrtavati do mile volje, a ukoliko nemate talenta kada su ovakve stvari u pitanju, tu su stotine kreacija drugih igrača za svaki od modela. Cenzurisanja sadržaja očigledno nema, s obzirom da smo viđali karoserije inspirisane Nintendo i Sega serijalima ili sa velikim logoima duvanskih kompanija.

Horizon 3 možda deluje kao arkadna igra, ali to zapravo i nije, u slučaju da isključite sva moguća pomagala. Vožnja bez elektronske asistencije dodatno se nagrađuje kreditima, baš kao i povećavanje nivoa inteligencije kompjuterskih protivnika. Njihovo ponašanje prilično je korektno mada imaju nezgodnu naviku da voze u grupi.  Sem toga, ovde nadogradnja performansi vozila nema gotovo nikakav uticaj na uspeh. Radi se o tome da su vozila trci uvek performansama gotovo identična vašim, što dodatno naglašava pomalo casual atmosferu.

Trke sa živim protivnicima ipak su bolji izbor, a multiplejer dozvoljava i da udružite snage sa još tri igrača i zajedno prelazite misije ili se okušate u trkama. Pritom, Play Anywhere funkcija znači da PC i Xbox One igrači dele isti server.

Sa tehničke strane igra je fantastična. I verzija za Xbox One vrlo je impresivna zahvaljujući obilju detalja i činjenici da sve radi u stabilnih 30 fps ali PC izdanje nudi daleko više. Lepota sveta  u igri je neverovatna, da zaista često samo treba sesti za volan omiljenog automobila i uživati u opuštenoj vožnji.

Autori posebno napominju da je nebeski svod verno prekopiran iz stvarnosti, odnosno da je nastao na osnovu gotovo 100 terabajta fotografija načinjenih tokom tri meseca. Ipak, za maksimalan nivo detalja i 60 frejmova u sekundi grafički procesor ranga GTX 1060 nameće se kao minimum. Razvojni tim je doduše priznao lošu optimizaciju i to je delimično rešio kroz nekoliko zakrpa ali Horizon 3 ostaje jedna od najzahtevnijih igara koje ćete pronaći. Sve to je poražavajuće za igru koja koristi Direct X12 čija bi osnovna prednost upravo trebalo da bude bolja iskorišćenost hardvera.

Ukoliko posedujete Xbox One ili solidnu PC konfiguraciju sa Windowsom 10, zaista nema razloga da propustite Forza Horizon 3 koji je nova najbolja open world vožnja na svetu!

Napominjemo i da je igra dobila dve ekspanzije. Blizard Mauntin je izazov za sebe zbog toga što je prekriven snegom i ledom dok ce  Hot Wheels testirati vaše akrobatske sposobnosti.