Platforma: PC, Xbox One, PS4

Imeigre: Full Throttle Remastered

Tekst: Vladimir Dolapčev

Žanr: Point and click avantura

Izdavač: Double Fine Productions

 

 

Prezenter(srednje krupan plan)

Full Throttle se pojavio još 1995. godine u vreme zlatnog doba point and click igara. Može li reizdanje koje stiže posle više dve decenije da zadrži staru i privuče novu publiku?

Legendarni Tim Šejfer i njegov Dabl Fajn Prodakšns očigledno su veoma zadovoljni kako je prošao remaster ostvarenja Day of the Tentacle koje se pojavilo početkom proleća 2016. godine. Pozitivne reakcije igrača ipak nisu bile iznenađenje jer je razvojni tim zaista uveo ovo ostvarenje u moderno doba drastičnim poboljšanjem kvaliteta grafike i zvuka. Ipak, sve je to učinjeno uz maksimalno očuvanje duha originala. Full Throttle Remastered urađen je na sličan način, ali iako ova dva ostvarenja pripadaju istom žanru, razlike između njih su poprilično velike.

Junak ove igre je motociklista Ben Throttle iza čije se namrgođene face i dubokog glasa ipak krije izuzetno pozitivna ličnost. Radnja igre smeštena je u postapokaliptične Sjedinjene Države gde leteća vozila polako preuzimaju primat, toliko da postoji još samo jedan proizvođač klasičnih motora. Ono što sledi je veoma interesantna priča prepuna komičnih i tragičnih scena koja vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Ono što je odlično kod ovog ostvarenja jeste sveden interfejs i jednostavnost izvođenja koja će privući čak i početnike. Point and klik igre često nas dovode do ludila svojim nelogičnim rešenjima i potrebom da sa sobom nosite milion stvari ali u Full Throttleu to je potpuno izbegnuto. Ben tako sa sobom nikad ne nosi više od par stvari a sve one koriste se na nekoj od četiri ili pet lokacija koje su vam dostupne. Situacije u kojima nećete znati šta da radite su retke, a i tad savetujemo da ne krenete odmah u potragu za rešenjem na internetu. Druga specifična stvar vezana za ovu igru jeste što glavni junak puno stvari može da reši silom. Udarac rukom i šutiranje često su odličan način da izvučete informacije ili uđete na željenu lokaciju, pa nikad ne zaboravite da imate i takve opcije na raspolaganju.

Najmanje svetla tačka gejmpleja su akcione sekvence.  Nekoliko puta u toku igre imaćete duele kakve gledamo u „Pobesneli Maks“ filmovima gde protivnika treba izbaciti sa puta. Iz ovih duela nije teško izaći kao pobednik a ako te želite, možete ih i preskočiti. Demolition Derby na papiru deluje zanimljivo, ali u praksi ne funkcioniše najbolje i predugo traje. Ipak, teško da će vam to biti prevelik problem. Interesantno je da igra osim standardne kombinacije miša i tastature podržava i igranje preko džojpeda čak i u PC verziji. Upotreba ovog tipa kontrolera zapravo je vrlo udobna i korisna, ukoliko želite da igrate iz nekog opuštenijeg položaja.

Kad je Tim Šejfer najavljivao remaster Full Throttlea, konstatovao je da je ovaj naslov verovatno bliži današnjim igračkim trendovima nego u momentu kad se pojavio. Naime,  igra je u vreme svog pojavljivanja kritikovana zbog svoje dužine, jer je za njeno prelaženje dovoljno pet do šest časova, pa i manje. S obzirom da singlplejer kampanje u modernim ostvarenjima traju otpriilke toliko, preko toga je mnogo lakše preći. Ipak, s obzirom na kvalitet priče i celokupnu atmosferu igre, nemoguće je a ne osetiti izvesnu prazninu kad dođete do završne animacije i pre nego što ste to očekivali.

Kako je izvođenje iz originalne verzije očuvano u potpunosti, najveća prednost ovog reizdanja odnosi se na njegove grafičke kvalitete. Svaka scena je pažljivo je prebačena u HD i vajdskrin okruženje tako da je svaki detalj na svom mestu a viša rezolucija samo čini da ih lakše primetite. Sve zato podseća na neki visokubudžetni crtani film sa predivno osmišljenim lokacijama koje oduzimaju dah. Ono na čemu nije rađeno jeste animacija. Ona je prilično siromašna, kao da igrate neki naslov urađen u Flešu. To je nešto što smo zamerili i rimejku Day of the Tentacle ali autori su očigledno smatrali da unapređenja u tom delu nisu potrebna. Ipak, već nakon nekoliko minuta igranja to ćete prestati da i primećujete. Naravno, ne treba ni posebno napominjati da igra ne zahteva jak računar kao i da i obe konzolne verzije rade u punoj HD rezoluciji.

Prezenter (krupan plan)

Igra omogućava da se jednim tasterom u svakom momentu prebacite iz HD moda u originalnu verziju. Pogledajte koliko se one zapravo razlikuju

Ono što nikako ne smemo zaboraviti da spomenemo jeste zvuk. Kako je originalna igra dolazila na jednom CD-u, to je zahtevalo da se svi semplovi kompresuju u velikoj meri. Ovog puta to naravno nije slučaj pa fantastična gluma zvuči veoma ubedljivo.  Interesantno je da je da uloga glavnog negativca pripada Marku Hemilu,  Luk Skajvokeru iz Star Wars franšize. Osim toga, igra ima i odličnu muzičku podlogu tako da je doživljaj kompletan.

Prezenter zaključak (krupan plan)

Bez obzira da li ste igrali originalnu verziju ili ne, verujemo da Full Throttle svako mora da proba. Ovakva kombinacija odličnog gejmpleja i priče nešto je što se retko sreće.