Platforma: PS4

Ime igre: Gravity Rush 2

Tekst: Vladan (Dok) Nastanović

Žanr: Akciona avantura

Izdavač: Sony Interactive Entertainment

 

Posle solidnog uspeha prvog dela na Playstation Vita, Gravity Rush se vraća na velika vrata sa boljim i kvalitetnijim nastavkom na PS4 konzoli

Iako je Gravity Rush delovao kao delo iskrene ljubavi, vladalo je mišljenje da ju je Keiichiro Toyama, tvorac prve Silent Hill igre, zamislio kao neku vrstu kreativnog odmora od horor žanra. Igra je i pored nekih očiglednih mana, dobila dosta posvećenih ljubitelja. Nakon četiri godine svi su bili prijatno iznenađeni fenomenalnim HD remasterom i najavom dugo očekivanog nastavka za Playstation 4.

U poređenju sa prvom igrom, Gravity Rush 2 menja formulu na suptilan način. Prisutne su sve kvalitetne stavke koje se od jednog nastavka očekuju. Duplo veći svet, kvalitetnija grafika, obimnija priča i obilan sporedni sadržaj. Nemojte se nadati nekoj ludoj promeni ili eksperimentisanju. Gravity Rush 2 tim stvarima barata sa stilom, i one su dobrodošao dodatak svakom ljubitelju serijala.

Veza između prve i druge igre je uspostavljena pomoću 2 kratke anime epizode. Na početku priče glavna protagonistkinja Kat i njeno kosmičko mače stižu u grad čudnog imena Jirga Para Lao. Svet koji je dostupan za slobodno istraživanje je od samog početka veoma velik. Sastoji se od mnoštva lebdećih ostrva koja svojom lepotom i raznolikošću zasenjuju ne samo ambicioznije igre nego i grad Hekseville koga se sećamo iz prethodnog dela. 

Po načinu na koji je dizajniran, Jirga Para Lao igra i dominantnu ulogu u samoj priči. Na dnu, pod oblacima se nalazi večito kišna i tmurna oblast namenjena najsiromašnijima i kriminalcima. Iznad oblaka, u samoj sredini je trgovački kvart koji je najživlji deo igre. Bogat pijacama, hotelima i visokim poslovnim zgradama predstavlja pravu košnicu dok je prostor iznad njega rezervisan za najbogatije. Na samom vrhu u crvenoj izmaglici se nalaze zgrada totalitarne vlade, zatvor i vojna baza. Sve je veoma pregledno i fluidno tako da će igra teći pred vašim očima i nećete osećati prolazak vremena.

Malo je naslova na tržištu koji mogu da se pohvale time da su jednostavno zabavni. Često je kvantitet bitniji od kvaliteta što se u više navrata pokazalo kao loše

Koliko god da je obrada teme socijalne pravde u igrama ozbiljna, ona nije centralni deo priče. Atmosfera je veoma vedra i pozitivna što je relativno retko u igrama danas. Često je prošarana raznim smešnim trenucima – poput jurenja ptice koja vam je ukrala ručak, ili razgovora sa uličnim prodavcima koji su večito u tihom ratu po pitanju cena. U ovom delu, veći svet je rezultat ambicioznije priče. Gravity Rush 2 u svom rukavu krije mnoštvo iznenađenja koja objašnjavaju tajnovite detalje iz prethodnog dela. Naravno pored toga u priču uvodi nove likove i događaje ne pružajući igraču ni sekund dosade.

Nastavak nudi više od 50 jedinstvenih sporednih misija koje variraju od kopanja gravitacione rude do vremenski ograničenih trka protiv drugih igrača.

Mehanika kretanja padanjem u vis i proizvoljno menjanje gravitacionog centra je uglavnom ostalo nepromenjeno. Kontrola kamere je i dalje lošija. Najveći problem su borbe u zatvorenim prostorijama gde kamera gubi položaj. Pošto su borbe veoma brze, često ćete se naći u situaciji da ne znate gde da idete i koga da napadate.

Borbena mehanika je unapređena i proširena sa dva nova stila: lakši i brži Lunar stil, i sporiji, ali destruktivniji Jupiter stil. Lock-on sistem je urađen od nule i zaista sjajno funkcioniše. Gravity Slide omogućava klizanje po svakakvim površinama a Stasis Field oko Kat privlači objekte iz okruženja i od njih pravi opasne projektile.

Ovakve igre su primer kako određeni timovi sa dobrim idejama mogu da naprave veliki uspeh. Nažalost nekada zbog slabijeg marketinga uspešni eksperimenti prođu nezapaženo.

Online segment ove igre je nešto u potpunosti drugačije. Od novih stavki se naročito izdvaja Treasure Hunt aktivnost, koja pruža igračima šansu da jedni drugima šalju fotografije sakrivenih kovčega sa blagom koji se moraju pronaći. Za razliku od mnogih drugih igara, ova sitna, opciona aktivnost nudi jedinstvenu interakciju koja podiže igranje na jedan sasvim novi nivo.

Svako ko baci pogled na ovo ostvarenje ostaje bez teksta jer suvišno je reći koliko dobro sve izgleda. Svaki kutak ovog sveta je pažljivo modelovan tako da i najmanji detalj dolazi do izražaja. Inspiracija koju je Team Siren našao u evropskoj školi stripa je evidentna i dobro implementirana. Lepota leži i van ovog magičnog sveta – u interfejsu i neonom ofarbanim menijima koji oduzimaju dah svojim sitnim animacijama i sjajnim izborom boja. Muzika je fenomenalna sama po sebi, i njene vedre melodije će vam ostati u glavi dugo nakon igranja. Nažalost njen kvalitet dolazi uz određenu cenu. Muzika se primetno izdvaja i zbog snažnog zvuka se malo teže uklapa u atmosferu. Neki bi to okarakterisali kao veliki minus ali to sasvim odgovara ovakvom ostvarenju. Sa tehničke strane, igra na osnovnom PS4 modelu radi u 1080p rezoluciji, sa skoro konstantnih 30 frejmova u sekundi. To će možda razočarati igrače koji su navikli na duplo brži frejmrejt iz remastera.

Sa svim svojim elementima, Gravity Rush 2 je nastavak kakav se samo može poželeti. Prvi deo je bio koncizno i linearno iskustvo što je najbitnije za plasiranje priče. U ovom delu je sve lepše, brže i bolje. Osećaj slobode i pozitivne vibracije koje ovaj serijal pruža svakako zaslužuju veću medijsku pažnju i toplo vam preporučujemo ovo malo ali veoma ispolirano umetničko delo.

Ako volite igre sa dobrim i neobičnim dizajnom i ljubitelj ste kvalitetnog multiplejera i uvrnutog humora, onda je ovo naslov za vas.