Platforma: PC, Xbox One, PS4

Ime igre: MXGP3

Tekst: Vladimir Dolapčev

Žanr: Motokros simulacija

Izdavač: Milestone

 

Ljubitelji moto simulacija duguju veliku zahvalnost Majlstonu koji se poslednjih godina jedini bavi dvotočkašima.  Upravo zato možemo da se oprobamo u svetskom motokros šampionatu.

Ova italijanska kompanija je od 1999. pa do danas objavila preko 20 naslova posvećenih kako MotoGP šampionatu tako i nekim prvenstvima koja nama i nisu toliko poznata.

Serijal MXGP započet je 2014. godine, a kako se jedini bavio simulacijom motokros trka, to mu je omogućilo da se nametne igračima. Dve godine kasnije usledio je nastavak koji nije uneo previše izmena, a  treći deo najavljivan je kao revolucija. Pod tim se najviše mislilo na vizuelne promene. Naime, Majlston je po prvi put odlučio da ne koristi sopstveni grafički endžin za jednu igru već se oslanjao na Unreal Engine 4. Prelazak na noviju tehnologiju pozitivno se odrazio na optimizaciju igre, nivo detalja kao i kvalitet osvetljenja, iako razlike u odnosu na prethodni deo nisu toliko vidljive. Utisak je ipak pozitivan, s tim što naglašavamo da PC izdanje jedino radi u 60 frejmova u sekundi. Dok je problem sa nemogućnošću izbora rezolucije rešen nekoliko dana nakon izlaska igre, ono što će ostati mana jesu učitavanja. Bez obzira koju verziju igre da odaberete, ulazak na trku traje poprilično dugo.

Kako je MXGP3 zasnovan na svetskom motokros šampionatu, u igri se nalaze svi vozači, staze i timovi iz sezone 2016, pa čak i specijalna takmičenja poput šampionata nacija. U igri su i obe klase, slabiji MX2 i MXGP, tako da se na sadržaj ne mogu uputiti zamerke.

Motokros kao da je stvoren za video igre, a to nam pokazuje i uzbudljiv gejmplej MXGP3.

Vožnja po blatnjavim terenima u društvu preko 20 drugih vozača znači da nemate niti jedan trenutak za predah. Deformabilnost terena znači da se on konstantno menja iz kruga u krug. Stvaranje brazda može biti ozbiljan problem u krivinama i uzrokovati da padnete sa motora. Sem toga, u svakom krugu očekuje vas i veliki broj skokova. Pronaći način kako da priđete brežuljcima i što više skratite vreme provedeno u vazduhu, predstavlja ključ pobede. Izuzetno važan je i start, odnosno da iz bloka krenete munjevito kako biste već u prvoj krivini bili među vodećima. Naprednije tehnike vožnje morate savladati,  a igra se trudi da vam u tome i pomogne. Ipak, veliki izbor nivoa težine garantuje da igru u potpunosti možete prilagoditi sebi pa lagano povećavati izazov. Raznovrsnost unose i vremenske prilike odnosno doba dana. Dok noćne trke ne utiču previše na vidljivost, isto se ne može reći za momente kada je prisutna izmaglica. Naravno, najozbiljniji je izazov vožnje po kiši  gde je zbog količine blata lakše izgubiti kontrolu.

Dobra odluka je i što postoji više nivoa realističnosti pa je na onom najnižem vrlo teško završiti u blatu, osim ako na vas ne naleti neko od protivnika. Upravo zbog takvih situacija postoji mogućnost premotavanja vremena unazad. Veštačka inteligencija, generalno je dobra i trudi se da bude pažljiva tokom vožnje u grupi. Ipak, i njima se dešavaju padovi čak i u samoj završnici trke. Interesantno, ako vi nekog oborite ili pregazite, za to nećete biti kažnjeni. Pravila generalno nema, a ako odlučite da skratite stazu, bićete automatski resetovani na nju. Ovaj sistem ume da zasmeta jer je nekad dovoljno da bukvalno za metar izletite sa puta pa da za to budete kažnjeni. Sa druge strane, dešavalo nam se da jednostavno zaobiđemo skakaonicu i nastavimo dalje kao da se ništa nije desilo. Već pomenuto premotavanje vremena omogućava da ispravite i ove nepravde, ali bi ipak bilo bolje da se one uopšte i ne dešavaju.

MXGP3 ima zanimljivo osmišljenu karijeru gde treba proći put od početnika koji nema čak ni ugovor pa do budućeg šampiona u najjačoj kategoriji. U zavisnosti od rezultata za vas će biti zainteresovani jači timovi, ali i sponzori koji će vas obasipati novcem. RPG elementi iskazani su kroz levelovanje vozača nakon svake trke mada je progres vrlo spor. Isto tako, vremenom ćete unapređivati i performanse svog motora koji u startu uopšte nije konkuretan rivalima. Karijerni režim možda je i najbolji način da se upoznate sa igrom, ali napominjemo da je on zbog svoje dužine namenjen samo igračima koji su spremni da mu se posvete na duži period. Šteta je samo što u njemu ne postoji više aktivnosti, iako je stanje značajno bolje nego što je bilo u prethodniku.

Standardno za Majlstoun, multiplejer komponenta izuzetno lepo radi iako na serverima nema previše igrača. Lepo je i što nedostajuće žive protivnike može da zameni AI rutina. Spomenuli bismo još i kvalitet zvuka koji je pomalo siromašan. Kroseri, sa druge strane, zvuče ubedljivo, a dinamika trka je takva da se nedostaci i ne osećaju.

MXGP 3  ne samo da je jedina motokros igra nego će i zadovoljiti sve koji vole ovaj šampionat ili jednostavno žele da isprobaju nešto drugačije.