Platforma: PC, Xbox One, PS4, Switch

Imeigre: NBA Playgrounds

Tekst: Vladimir Dolapčev

Žanr: Sportska arkada

Izdavač: Mad Dog Games

 

NBA Jam nekad je vladao na polju arkadnih sportskih igara a NBA Playgrounds koji dolazi iz malog Sejber Interaktiva pokušava da nam se nametne kao njegov naslednik.

Ovo ostvarenje najlakše je opisati kao miks spomenutog NBA Jama i  NBA Street serijala. Kao što joj ime sugeriše, igra dovodi najveće košarkaške zvezde sveta na ulične terene. Utakmice se igraju u formatu dva protiv dva a glavno pravilo je da nema pravila. To znači da ne postoje auti, da slobodno možete blokirati šut u silaznoj putanji i do mile volje faulirati protivničke igrače, sa ili bez lopte. Doduše, nasilničko ponašanje sa sobom nosi posledice. Naime, igra poseduje loteri pik skalu koja kad se napuni, daje timu određeni bonus. Recimo, može vam biti omogućeno da pogodite sigurnu trojku, da se zakucavanja sa određene pozicije računaju duplo ili da imate neograničen turbo pogon za trčanje. Svaki put kad protivnika pokušate da udarite, ova skala se smanjuje. Dopunjavanje loteri pika vrši se zakucavanjima i drugim atraktivnim potezima u odbrani i napadu, a posebno je efikasan elej ap.

Najkontroverznijielement izvođenja definitivno je šut. U tom segmentu igra je zahtevnija ne samo od svojih arkadnih prethodnika već čak i od NBA 2K serijala. Problem je u tome što se treba navići da se taster za šut pušta malo pre nego što dostignete najvišu tačku u vazduhu a suprotno svakoj logici, polaganja se najčešće završavaju promašajem. Međutim, igra je nakon nekoliko prvih nedelja od izlaska ublažila taj problem ubacivanjem posebne skale. Nju možete deaktivirati ali makar tokom prvih nekoliko dana ona će vam pomoći da savladate mehaniku šuta. Još jedna veoma interesantna stvar jeste bonus poen koji dobijate za savršen tajming. To znači da ukoliko u samoj završnici gubite i sa četiri poena razlike, to još uvek može da se nadoknadi. Konstantno izvođenje savršenog šuta je nešto što ćete teško savladati, pa to spada u element sreće. Ipak, timovi koje vodi kompjuter mnogo su uspešniji u tome, naročito tokom kasnijih turnira. Moramo napomenuti i da su mnogi problemi ispravljeni nakon izlaska igre kao i da se sve vreme radi na njenom boljem balansiranju.

Važan element uspeha jeste i menadžment turbo skalom. Ona je izuzetno kratka i osim za šut, troši se i za udaranje protivnika pa čak i regularni pokušaj krađe lopte. Teško je ostati strpljivi u ovako brzoj igri ali to je ono što vam toplo preporučujemo. Razvojni tim želeo je da interfejs u toku mečeva bude što minimalniji ali ideja da se rezultat može videti samo na semaforima oko terena nije nimalo dobra. Dok rezultat nije teško ispratiti, problem je što je vreme za napad ograničeno a nemate uvek uvid kad ono ističe. Zvučni signal odbrojava poslednje sekunde ali to i dalje ne predstavlja pravu sliku o preostalom vremenu.

NBA Playgrounds ima elemente Ultimejt tim modova iz sportskih igara poput FIFA ili NBA 2K što podrazumeva da sve igrače izvlačite iz virtuelnih kesica sa sličicama.

To znači da ćete na početku imati tek par košarkaša na raspolaganju a još njih dobićete napredovanjem u turnirskom, ujedno i jedinom pravom singlplejer modu. Na raspolaganju su zvezde današnje NBA lige među kojima i naš Nikola Jokić ali i i neke legende iz prethodnih dekada. Ono što je fascinantno jeste da se baza igrača konstantuje proširuje, pa je u prvih mesec dana od izlaska NBA Playgrounds bogatiji za još stotinu novih košarkaša. Ipak, bićemo veoma iznenađeni ako se igri jednog dana pridruže Majkl Džordan i Čarls Barkli koji su uvek najzahtevniji kad je licenciranje u pitanju. Sadržaj se proširuje i kad je reč o terenima koji vas vode širom sveta, od Njujorka i Los Anđelesa, do Pariza, Pekinga ili naknadno dodatih Madrida i Čikaga.

Ono gde se još uvek oseća nedostatak sadržaja jesu sami modovi. Singlplejer osim mogućnosti igranja pojedinačnih utakmica ima još jedino egzibicione mečeve a multiplejer se sastoji od duela sa protivnicima odabranim po slučajnom izboru. Na mečeve se u PC verziji čeka poprilično dugo ali kad oni konačno krenu, nema problema sa lagom. Vaše performanse na terenu određuju vam rejting tako da nije svejedno  da li ste pobedili u poslednjoj sekundi ili sa 20 poena razlike.

Grafička podloga igre zasnovana je na Unreal endžinu 4, što verovatno ne biste mogli da primetite. Likovi su prikazani kao karikature ali nije ih teško prepoznati. Tereni izgledaju maštovito i poseduju dosta detalja sa strane a hardverska zahtevnost sasvim je razumna. Dok verzije za PC, PS4 i Xbox One izgledaju isto, izdanje za Switch zaostaje u rezoluciji i nivou detalja. Ipak, razvojni tim moli za strpljenje i poručuje da se radi na optimizaciji. S obzirom na sve ispravke načinjene od početka prodaje igre, mislimo da im treba verovati da će to zaista i biti tako.

NBA Playgrounds jedan je od najboljih primera koliko igra može da se unapredi već u prvim nedeljama od svog izlaska. S obzirom da joj je i cena niska, savetujemo da joj pružite šansu.