Krajem 2016 Sony je izbacio dve nove verzije PS4 konzole. Jedna je  PS4 Pro – veca, jaca verzija originalne konzole unapredjena za igranje na 4K televizorima High Dynamic Range. Druga, nezvanicnog naziva PS4 Slim, je manja verzija i zamena je za stariji model. To je ono osnovno.

A evo najcescih pitanja:

  • Koliko je „jaka“ PS4 Pro?
  • Odnos grafike?
  • Sta je HDR i da li mi je bitan?
  • Treba li mi  4K HDR TV?

Koliko je jaca PS4 PRO?

Procesor (GPU) u PS4 Pro – to je ono najbitnije sto generise 3D grafiku u igricama – samo vise nego dva puta jace nego u PS4. Sony je takodje uradio upgrade procesora, koji je zaduzen za stvari kao sto su fizicka i vestacka inteligencija u igricama.

Sony tvrdi da je novi PS4 Pro moze da radi na 4.2 teraflopa, u poredjenju sa 1.84 teraflopa na originalnom PS4 – teraflop je jednostavna jedinica za merenje kompjuterskih performansi, neko bi je mozda uporedio sa „konjskim snagama“ na automobilima.

Dok PS4 Pro ima istu kolicinu memorije kao originalni PS4 – 8GB GDDR5 – radi na vecoj brzini kako bi unapredio performanse. The PS4 Pro takodje ima extra 1GB memorije za ne-igracke aplikacije kao sto je npr. Netlix. To znaci da nece nepotrebno koristiti mesto za igrice i da mozete preskakati reklame brze.

PS4 PRO VS PS4 uporedni prikaz grafike: KOJA JE RAZLIKA?

Odmah na napomenemo: Zavisi od igre! Kreatori igara mogu da koriste dodatne napore za sve sto smatraju potrebnim ali sa razlogom. Vecina ce povecati rezoluciju – brojevi koji cine sliku njihove igrice, kako bi slika na 4K televizorima bila jasnija. Ali to nije sve!

Kreatori mogu da koriste mocniji PS4 Pro GPU da bi unapredili kvalitet teksture i svetlosnih efekata, a to vodi mnogo realnijioj grafici i glatkim prelazima sa boljim performansama sa manje usporavanja. Jedini Sonijev zahtev je da se igrice jednakim kvalitetom mogu igrati na obe konzole.

Ipak, pazite se kada posmatrate video klipove na Youtube, narocito ukoliko zelite da poredite kvalitet slike. Ukoliko ne gledate 4K video na 4K televizoru, razliku cete tesko primetiti. U ovom slucaju, nepokretna slika „image“ je i dalje najbolja varijanta.

PS4 grafika
PS4 grafika
PS4 PRO grafika
PS4 PRO grafika

 

 

 

 

 

 

 

Najupadljivija razlika je svetlo. Dobri zraci daju scenama totalno nove dimenzije, osvetljavaju stene i kamenje i pojacavaju kontraste u sceni. Drugi benefit je lisce.  Tu je obilje dodatnog zelenila, dodatne biljke, trava i lijane. PS4 verzija ima jednostavnije, ravnije teksture i vrlo malo dodaje. PS4 Pro nema svu razliku samo u tome sto je slika jasnija. Vise snage omogucava da renderuje vise stvari u igri, a to pomaze kreiranju sveta sa vise detalja u kojima igrac moze da uziva. Nove najavljene igrice, ukoliko ste neki od srecnika koji poseduju HDR TV, ovaj 4K demo Mass Effect: Andromeda imaju opcije za PRO, a ovo vam moze samo biti dobra uvertira da vidite sta vas ocekuje:

MASS effect

Neke igrice ce se porkenuti na 4K Ultra HD resolution – a to je  3,840 by 2,160 linija piksela – ali vecina najzahtevnijih igrica nece.

Zasto? Zato sto je jako tesko renderovati igrice lako i bez zastoja na tako visokim rezolucijama, cak i kada imate dodatnu snagu kao PS4 Pro. Gejmerski racunar koji moze da pokrene igrice, za 4K bi kostao mnogo vise nego PS4 Pro, na kraju krajeva.

Umesto toga, mnoge igrice ce koristiti rezoluciju veoma blizu 4K – cesto ali ne uvek 3,200 do 1,800 lijina – i onda se mogu podici na 4K. Sony je zaposlio pametnu tehniku koja poboljsava ovaj proces, toliko dobro da je jako tesko reci razliku izmedju unapredjenih vizuala i maticnog 4K. Tu postoji razlika ali je jako, jako tesko primetiti.

I ovo nije nista novo. Mnoge igrice vec koriste ispod 1080p na postojecim konzolama i sada su unapredjene. I dok Xbox One S moze da se podigne do 1080p do 4K, nema ozbiljnih komparacija izmedju ove dve konzole.

Sto ste blize 4K bolje cete primetiti unapredjivanja i poboljsanja tako da je veoma jasno da  XBOX ONE S nikako ne moze da se poredi sa PS4 Pro.

STA JE HDR I KAKVU RAZLIKU ON OMOGUCAVA?

HDR, sto je skracenica od High Dynamic Range, je bitna stvar za pravljenje filmova, TV i igrica, i omogucava im da budu svetlije, jasnije, sa zivljim bojama i sto pribliynije stvarnom zivotu.

Godinama je TV bio sputan starinskim standardnim dizajnom CRT TV-s i bioskopskim ekranima.  HDR definise nove standarde koji dozvoljavaju TV-u da pokaze svoje prave potencijale.

U praksi ovo znaci visi prag osetljivosti svetla, i jasnije, zivlje boje, a sve to vodi izuzetno realnim i impresivnim slikama.

Jos jednom, sve ovo niste u mogucnosti da dobro vidite i ispostujete ukoliko nemate HDR TV, ali evo vam primera iz  The Last of Us: Remastered pa mozda donekle steknete uvid u razliku.

The Last Of Us
The Last Of Us HDR

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovo je ista igrica pokrenuta na PS4 Pro. HDR podrzava tmurno nebo u izuzetno detalno i jasnije nebo.

Kao jos jedan ekstrem, zamislite zrak sunca u igrici. Na normalnom TV-u, izgledao bi ok ali nista neponovljivo. Na dobrom HDR TV-u izgledalo bi vise kaoa jasno, sjajno svetlo. Ne bas kao da gledate u pravo sunce ali toliko dobro i jako da vas odusevi.

DA LI VAM JE NEOPHODAN 4K HDR TV DA BI KORISTILI PS4 PRO?

NE, ali vam preporucujemo da svakako nabavite jedan. Neke igre koriste metod pod nazivom Supersampling kako bi poboljsali grafiku za igrace na 1080p TV-u, ali to nece moci sve igrice.

PS4 UPDATE 4.50 ce vas upoznati sa novom opcijom “Boost Mode” koja dramaticno moze povecati performanse igrice. Nece ih podici do 4K ali ce ih unaprediti primetnom razlikom u okvirima od 40%. i na kraju, sigurni smo da oni koji nemaju 4K televizor svakako imaju razlog da investiraju u PS4 Pro.

DA LI JE PS4 PRO BOLJI ZA PLAYSTATION VR?

Nije obavezno. Igrice nece ici brze i lakse u VR na PS4 Pro ukoliko ih uporedimo sa PS4. i dok samo nekoliko dodataka za unapredjenje postoji, nema dovoljno primera koji bi opravdali dodatne troskove. Naravno, sigurni smo da ce se vremenom razlika sve vise primecivati i da ce u nekom momentu biti opravdano imati vece izdatke.

The PlayStation VR koristi verziju HDMI nekompatibilnu sa 4K i HDR, pa korisnici PS4 Pro moraju da iskljuce VR system kako bi igrali igricu na svojim televizorima. Ovo je pomalo nejasna odluka Sonija da onemoguci istovremeno koriscenje i jednog i drugog.

KOLIKO JE VECI PS4 PRO U ODNOSU NA PS4?

Veoma, sto znaci da morate uzeti u obzir i prostor koji cete koristiti ali opet napominjemo da je PS4 pro i dalje manji od Xbox One.

PS4 Pro vs PS4 Dimenzije (WxDxH):

  • Novi PS4 Slim: 26.5 x 28.8 x 3.9cm
  • Original PS4: 27.5 x 30.5 x 5.3cm
  • PS4 Pro: 29.5 x 32.7 x 5.5cm

PS4 Pro jedobra tri cantimetra siri, 4 cantimentra dublji i skoro dva cantimentra visi. To ne izgleda mnogo kada gledamo na papiru ali sa druge strane je to citavih 78% vise zapremine nego PS4 Slim model.

DA LI PS4 IGRICE MOGU DA SE IGRAJU NA PS4 PRO?

Da! NE POSTOJI ni jedna igrica koja je ‘PS4 Pro Exclusive’ .Igrice mogu biti unapredjene za PS4 Pro ali Soni nece dozvoliti da se izbacuju igrice samo za Pro varijantu.

KOJE SU NAJBOLJE IGRICE ZA PS4 PRO?

Sve  PS4 igrice sada moraju biti podrzane za PS4 pro mod sa unapredjenom grafikom i performansama ali ipak, neke igrice su bolje od ostalih.

Resident Evil:  Fenomenalna igrica koja stvarno koristi sve prednosti HDR-a i tera vas da se osecate stvarno uzasnuto dok je igrate.

Rise of the Tomb Raiderjedan od najboljih primera poboljsanja  of PS4 Pro. Iako ne podrzava HDR, vizuelna poboljsanja kako u 4K i 1080p cine je zastrasujucom.

The Last GuardianPodrzava i 4K i 1080p modeove visokih performansi na PS4 Pro i HDR. HDR radi i na postojecim PS4 takodje jednako dobro.

The Last Of US Remasterd: Verovatno najbolja igrica za HDR na PS4 Pro, podrzava maticni 4K i 60fps i izgleda fenomenalno.

Hitman: Nema HDR podrsku ali sve performanse i teksture su poboljsane za PS4 Pro.

DA LI  PS4 PRO KORISTI 4K BLU-RAY DISKOVE?

Na zalost, NE! Dok Xbox One S podrzava ULTRA HD BR, PS4 Pro ih ne podrzava i nije ni planirano. Podrzava 4K HDR sadrzaje kao sto je  Netflix.