Platforma: PC

Ime Igre: Serious Sam’s Bogus Detour

Izdavač: Devolver Digital

Tekst: Darko Prskalo

Žanr: Twin-stick Shooter

 

Definitivno najpoznatija franšiza igara sa našeg područja je od skoro bogatija za još jedan Spin-Off.

Balkanski Djuk Nukem, Serious Sam se pojavio na ekranima naših kompjutera sada već davne 2001.-e godine. Te godine je mapiran ljudski genom, Holandija je postala prva država koja je ozakonila istopolne brakove, Svetski trgovinski centar je postao istorija posle terorističkog napada i Croteam je izbavio Serious Sam: The First Encounter.

Glavni serijal FPS igara ima samo tri igre i poslednji put smo Simu videli 2011.-e u Serious Sam 3:BFE. Sa druge strane, broj spin ofova je ogroman pošto je Croteam očigledno vrlo darežljiv sa licencom. Serious Sam se tako oprobao u brdu žanrova: VR pucanju, endless runneru pa čak i u poteznom RPG-u. Nekom konačno nije promakla najlogičnija evolucija franšize i vratija se Šime i donija friških tvin stik šutera u Serious Sam’s Bogus Detour.

Sima tranziciju u 2d tvin stik šuter preživljava savršeno. Prosto možete da zamislite da igrate neku FPS igru iz serijala kad odjednom, kamera se menja i gledate Samovo teme i svet iz ptičje perspektive.

Igru počinjete samo sa vašim vernim pištoljima koji imaju beskonačno municije ali će vaš arsenal rasti vrlo brzo. Svi favoriti iz pređašnjih igara su tu npr. Tompsonka, sačmarica i ručni top koji je bukvalno top koji držite u rukama koji puca ogromnu đulad. Njima se pridružuju noviteti kao što su Disk lanser koji puca testere koje se odbijaju o zidove, puška koja puca munje i mnogi drugi.

 

 

Svako oružje je korisno i iako je svako upotrebljivo protiv gotovo svakog neprijatelja to ne znači da nema strategije u tome za koje oružje ćete se odlučiti u datoj situaciji.

Lopte sluzi koje ispadaju iz buradi možete da ubijete puškomitraljezom ali zašto uzaludno trošiti stotine metaka kada ih bacač plamena rešava za sekundu. Sačmarica je odlična na malim distancama ali je razdaljina između vas i protivnika poveća, bolje da koristite neko drugo oružje. Ova igra nikako nije kratka i imaćete vremena da naučite kad koja puca najbolje radi.

Serious Sam’s Bogus Detour ima deset nivoa. To možda ne zvuči mnogo ali su nivoi ogromni, prepuni neprijatelja i skrivenih stvari koje možete da nađete. Svaki traje bar trideset minuta a mnogo i duže. FPS Serious Sam igre su poznate po ludačkoj akciji ali ako malo razmislite, jednaku količinu vremena provedete tražeći sakrivne predmete i bonuse. Isto važi i za ovu tvin stik šuter iteraciju franšize. Ako ste od onih što moraju da pokupe svaki metak iza svakog drveta i razbiju svaku vazu, ova igra će učiniti da se osećate kao kod kuće.

Najveća razlika u odnosu na FPS stariju braću je što u ovoj igri skupljate ikspirijens poene. Kada levelapujete dobijate zvezde a zvezde možete da trošite na nove sposobnosti Ozbiljnog Sime. Zvezde takože možete da nađete u samim nivoima, nekada skrivene a nekada na direktnom vidiku bez jasnog puta do njih. Dobar deo igre ćete provesti tražiti načine da stignete do tih zvezda koje vidite a ne možete da uzmete.

Veća brzina hodanja je sposobnost koju bi morali prvu da uzmete, i da bi igra bila lakša i ne bi imali velike pauze između napucavanja sa džinovskim škorpionima i kamikazama koji umesto ruku imaju bombe. Tu su i unapređenja za sva oružja naravno. Neka od njih su ta da Laser nanosi štetu svima u okolini mete ili da saćmaricu napunite duplo brže.

Kampanja je smeštena u Egipat jer Sam izgleda ne može da odoli Hurgadi i pored opasnosti od ekstremista. Kasnije ćete napraviti malu turu gotovo celim Mediteranom tako da su razlike u izgledu između nivoa povelike. Celu Siminu priču možete da odigrate u lokalnom ili onlajn kooperativnom modu sa najviše četiri igrača. Tu je i Survival mod za do dvanaest junaka koji pokušavaju da zadže horde monstruma do posledje kapi krvi.

Uz igru stiže i editor nivoa tako da možete da se poigrate i sa njim ili da odigrate neku neizbežnu novu kampanju kreiranu od strane fanova.

 

 

Piksel art stil grafike izgleda sjajno. Vrlo je detaljan i odlično animiran. Endžin sa lakoćom izlazi na kraj sa gomilom bića na ekranu dok zvučna podloga i vanlajneri dosta podsećaju na Djuk Nukema 3D.

Akcija je jako brza, oružja i eksplozije su na svakom koraku a horde čudovišta neće moći da se odupru vatrenoj moći kojom baratate. Ukratko, sa uživanjem ćete bojiti patos u boju creva vaših neprijatelja.

Čak i ako niste nikada igrali nijednu Serious Sam igru vrlo lako možete da uživate u odličnoj grafici i još boljoj akciji, a ako jeste iskusićete nešto što deluje jako poznato a opet i potpuno novo.