Platforma: XBOX ONE, Playstation 4, Playstation Vita, Wii U, Nintendo Switch, PC

Ime igre: Shantae Half-Genie Hero

Izdavač: WayForward Technologies/Xseed Games

Tekst: Darko Prskalo (darkado)

Žanr: Platformer/Metroidvania

 

Bez mnogo pompe nam je stigla jedna od najlepših novih-retro igara ikada.

Za neupućene, Shantae serijal se prvi put pojavio na Nintendovoj prenosnoj konzoli, Game Boy Color. S obzirom da je ta igra izašla pred sam kraj života Game Boy Color-a, kad je Game Boy Advance već uveliko obarao rekorde prodaje, Shantae je prošla prilično nezapaženo i to nezasluženo. Game Boy Color verzija   bila je zasigurno najlepša igra na toj konzoli i u kombinaciji sa sjajnim i tečnim gameplayom je nešto čemu se vredi vratiti.

Sam serijal je uvek bio vezan za Nintendo konzole. Pojavljivao se i na drugim platformama, ali sa velikim zakašnjenjem. Ovo je prvi put da je jedna Shantae igra dostupna za gotovo sve igračke platforme od samog izlaska igre.

Razvojni studio WayForward Technologies je 2013.-e pokrenuo uspešnu Kickstarter kampanju koja je za rezultat imala Shantae Half-Genie hero. Ovaj studio je poznat po sjajnim igrama kao što su Sigma Star Saga, Double Dragon Neon i Duck Tales Remastered. Shantae serijal je do ove poslednje igre bio poznat po odličnom pixel artu i divnim 2d pozadinama. Jasno je da Shantae vuče deo inspiracije iz sjajnog Ducktales remastera, a  i ovaj put, nam stiže u novom ruhu sa sprajtovima visoke rezolucije i prelepim trodimenzionalnim pozadinama.

Svaki novi nivo ili svet kako se zovu celine u Shantae Half Genie Hero je priča za sebe. Od primorskih gradova, zelenih šuma, preko mračnih pećina, pa sve do hladnih industrijskih postrojenja, svaki svet je potpuno različitih od prethodnog, prelep na svoj način i stvoren sa jednakom gigantskom posvećenošću detaljima.

Zvučni efekti su takođe odlični i savršeno pristaju celoj komičnoj atmosferi igre. Soundtrack je priča za sebe. Ukratko, muzička podloga je fenomenalna. Muziku je radio Jake Kauffman koji je komponovao podlogu za sve prethodne Shantae igre, kao i za druge hitove poput igara Shovel Knight, Crypt of te necrodance i Retro City Rampage. Svaka od tih igara je imala soundtrack koji je sjajan. Shantae Half Genie Hero se u tom pogledu ne razlikuje od njih ni malo. Svaka pesma je komponovana sa toliko ljubavi i predanosti da ćete odmah poželeti da ih slušate i van igre. Jedina zamerka je to što kada god uđete u prodavnicu ili pređete na sledeći ekran, pesme počinju ispočeka tako da ćete retko moći da uživate u celim numerama. U tom načinu izvedbe se vide retro koreni ove igre, nekada davno je takav muzički aranžman bio standard. 

Vaš osnovni napad u ovoj igri je udarac kosom dok su tu još i razne magije koje možete da kupite od prodavaca. Udarac kosom je moguće unaprediti kupovinom raznih šampona i preparata i tu se jasno vidi da ova igra ne shvata sebe previše ozbiljno. I magije je takođe moguće unapređivati kupovinom jačih verzija i prilično su raznovrsne. Ima onih koje ćete koristiti kao napad iz daljine, ali i drugih koje će upijati protivničke projektile ili leteti oko vas i braniti vas od neprijatelja koji priđu previše blizu.

U igrama ovog tipa, svaki nivo ima neku prepreku koju je nemoguće preći dok ne dobijete nove sposobnosti kasnije u priči, a time vas igra stimuliše da ponovo odigrate već pređene nivoe i zavirite u svaki ćošak. Pošto je Shantae Half Genie Hero punokrvni pripadnik metroidvania žanra, tako je i ovde. Time dolazimo do verovatno i najzanimljivijeg dela gameplaya, plesova. Tokom igre ćete skupljati plesove koji će vam omogućiti da se pretvorite u razne slatke životinjice i životinje. Možete da budete majmunče, slepi miš, kraba ili čak slon. Svaka od životinja će vam pomoći da preskočite neku od prethodno nepremostivih prepreka. Takođe, vremenom ćete nailaziti i na relikvije koje će samim životinjama davati dodatne sposobnosti i činiti ih još upotrebljivijim. Vraćanje na prethodne nivoe ne predstavlja problem jer ćete svakim ponovnim prelaskom videti nešto novo. Jedino što možemo zameriti ovoj igri je to što je prilično kratka.

Bossovi su tek posebna priča. Veliki su, šareni, raznovrsni i zabavni, čak iako nisu previše teški. Borbe sa njima su interesantne jer ćete gotovo svaki put morati da koristite okolinu da biste uopšte mogli da ih oštetite. Na primer, prvi Boss u igri je džinovski puž kojeg iz nekog razloga gusari koriste kao plovilo. Da biste ga porazili morate da aktivirate kran koji će doneti eksplozivno bure koje treba da lansirate ka Bossu da bi on bio ošamućen par sekundi. Tih nekoliko momenata su vaša jedina prilika da ga povredite.

Shantae Half Genie Hero je prelepa igra prepuna šarma. Nije preduga, nije preteška, a svakako zaslužuje vašu pažnju.