Platforma: PC, Xbox One, PS4

Imeigre: Watch Dogs 2

Tekst: Vladan (Dok) Nastanović

Žanr: Akciona avantura

Izdavač: Ubisoft

 

Kada se setimo prvog dela Watch Dogs-a, odmah pomislimo na jeftinog klona GTA, lošu priču i glavnog lika sa kojim ne možemo da se povežemo. Sa dodatkom osiromašenog endžina smo dobili igru koja nije imala nijednu primamljivu osobinu osim mehanike hakovanja i to su mnogi igrači zamerili.

Posle katastrofalnog prijema, Ubisoft je navodno naučio na svojim greškama i posvetio se developmentu  Watch Dogsa 2. Nastavak koji ima bolju grafiku, zanimljiviju priču i glavnog lika sa kojim se možemo poistovetiti. Veoma dobrodošla promena u odnosu na prvi deo gde nam je Ejden Pirs predstavljao opterećenje u svakoj sceni gde se pojavljuje. U stvari možda bolje i ne možemo očekivati od usamljenog hakera koji je u svom krstaškom pohodu.

U nastavku koji vam danas predstavljamo, developeri su krenuli potpuno drugačijim putem. Vi ste u ulozi Markusa Holoveja, mladog talentovanog hakera. Markus je osoba sa visokim moralnim načelima koja ipak voli tu anarhiju kojom odiše svet Watch Dogs-a. DedSec, poznata hakerska organizacija poznata iz prvog dela već posle njegove prve krstaške borbe želi da ga regrutuje i tu  zaplet počinje da se razvija. DedSec je preuzeo potpunu kontrolu nad hakerskim podzemljem i cilja na sve korporativne mogule za koje smatraju da su problem modernog društva. Marcus je mlad, energičan protagonista modelovan po svim standardima modernog društva. Na sve to dodajte dosta ciničnih komentara i dobijamo lika koji nas često nasmeje tokom prelaženja misija. Za razliku od Ejdena, Markus je potpuno formiran karakter ali sa svim užasnim manama modernog društva koje Ubisoft prosto nije uspeo da zaobiđe.

 

 

Radnja igre se odvija u San Francisku. Parkovi, naselja sa svojim bogatim stanovnicima i male ulice su prepuni interesantnih likova od kojih možemo svašta čuti.

Glavni antagonisti tj velike korporacije i šefovi istih su glavne mete koje imate na listi dok u pozadini treperi grad koji nikada ne spava. Na svakom ćošku dostupne su svakave aktivnosti tako da igračima koji vole detalje nikada neće biti dosadno to je sigurno. Mehanika hakovanja je u ovom delu dovedena do savršenstva. Svaki elektronski uređaj se može hakovati i njime se može manipulisati. Povremeno se čini da ima toliko sadržaja da se lako skreće pažnja igraču od osnovne misije. Time se dosta produžava vreme igranja koje deluje izveštačeno. Mapa je dosta bolje koncipirana i deluje lepše. Iako je u pitanju San Francisko, u ovom delu grad deluje dosta življe i realnije. Ove promene koje je Ubisoft uneo zaista moramo pohvaliti.

Glavna misija je interesantna. Markus je optužen za aločin koji nije počinio od strane svemogućeg operativnog sistema CTOS 2.0. Pošto mladi haker ne želi da prepusti stvari slučaju jedina logična stvar je da se bori protiv sistema i kompanije Blum koja ga je napravila. Markusu će pomagati njegovi hakeri saborci u vidu unapređivanja opreme i pružanja vitalnih informacija za svaku misiju koju treba da uradi. Igra je podeljena na 14 glavnih i više od 20 sporednih. Sporedne misije su stvarno tu da vas zabave i da vam pruže odmor a glavna priča se ne useca agresivno u naraciju dok se ne aktivira određeni događaj koji vraća igrača nazad.

Gejmplej mehanika je unapređena dosta i sve funkcioniše odlično. Gedžeti koje Markus koristi nisu ubačeni bez razloga i svaki od njih može pružiti dosta sati zabave. Najbitnije je pravilno shvatiti njihovu primenu. Watch Dogs 2 je igra u kojoj možete rešavati misije ili u Rambo stilu ili stealth pristupom. rambo stil se ne preporučuje jer onda igra gubi poentu. Da se vratimo na Markusa koji je poprilično moralan protagonista sa nekim svojim principima. Dosta vremena on sam sebe ne shvata ozbiljno a to igri daje neki potpuno drugačiji šmek i čini je mnogo pitkijom.

Ako vam je smetala loša kontrola vozila budite sigurni da u ovom delu nećete imati nikakvih problema. Mehanika vožnje je potpuno izmenjena i poboljšana. Iako nije najbolja, dosta je ugodnija nego u prošlom delu.

 

 

Sa grafičke strane, Watch Dogs 2 sija u svakom pogledu. Za razliku od prvog dela, nastavak ima ujednačen kvalitet grafičkog prikaza. Animacije, dizajn karaktera, kvalitet dizajna kako likova tako i svega ostalog je na visokom nivou.  Igra vas bukvalno ostavlja bez daha detaljima koje niko ne očekuje. Zvuk je druga priča, i dosta je dobar ali muzička podloga definitivno nije za svakoga. Ono što moramo zameriti je bagovitost igre koja i posle velikog broja pečeva nije otklonjena do kraja.

Multiplayer je dosta unapređen. Možete uskakati u sesije drugih igrača i remetiti im njihove planove dok pokušavaju da reše misije ili da im pomognete. Odluka je na igraču. Watch Dogs multiplayer je bio nešto totalno drugačije, napeto i uzbudljivo u svakom pogledu. U nastavku sve te stavke su bolje, napetije i deluju usavršeno.

Watch Dogs 2 je opravdao skoro sva očekivanja. Na nesreću, temelji se na igri koja je izašla možda pola godine ranije nego što je trebalo. Ko voli open world igre ne sme nikako da propusti ovo ostvarenje